Taula periòdica elaborada per Teresa Valdés-Solís Iglesias

L’any 2019 es va celebrar internacionalment el 150è aniversari de la taula periòdica en el marc de l’Any Internacional de la Taula Periòdica. Aquesta taula, creada pel químic rus Dmitri Mendeléyev, marca la disposició de tots els elements químics existents.

En homenatge a la taula, l’enginyera química i investigadora de l’Institut Nacional del Carbó del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Teresa Valdés-Solís Iglesias, ha creat una taula periòdica substituint els elements químics pels noms de 118 científiques, amb l’objectiu de donar visibilitat al paper de la dona a la ciència al llarg de la història.

La selecció de les científiques ha estat a càrrec de Valdés-Solís, i compta, entre d’altres, amb les 19 dones que han rebut el Premi Nobel en categories científiques o premis similars.

Les seleccionades, algunes de les dones més representatives de la història de la ciència, estan agrupades per àrees de coneixement i provenen de diferents zones geogràfiques i de diferents períodes històrics. Així, podem trobar físiques com Marie Curie o Lise Meitner, inventores i enginyeres com Hedy Lamarr  o Grace Hopper  i astrònomes com Vera Rubin.


Per a saber-ne més:

La tabla periòdica de las científicas | National Geographic