Lise Meitner. Font: Wikimedia commons

Lise Meitner (Viena, 1878 – Cambridge, 1968) va ser una física austríaca d’origen jueu que va estudiar la radioactivitat i la física nuclear. Meitner va tenir un paper clau en el descobriment i explicació de la fissió nuclear.

Meitner va començar els seus estudis de física l’any 1901 a la Universitat de Viena. L’any 1905 va obtenir el doctorat, i dos anys més tard es va traslladar a Alemanya per estudiar amb el físic Max Planck i el químic Otto Hahn, amb qui va treballar durant trenta anys. Meitner, però, havia de treballar sola al soterrani, ja que el director de l’Institut Kaiser Wilhelm no permetia l’entrada de dones als laboratoris.

L’any 1923 Meitner va descobrir el fenomen de transició no radioactiva, anomenat efecte Auger, i va esdevenir la primera dona que aconseguia ser professora titular a la Universitat de Berlín. Durant anys, Meitner i Hahn van treballar junts i van planificar experiments per trobar els primers indicis de fissió nuclear. Hahn no va poder interpretar els resultats dels experiments fins que va rebre les explicacions de Meitner, però va publicar el descobriment científic sense esmentar la col·laboració amb ella. Meitner va publicar l’explicació del descobriment juntament amb el seu nebot, Otto Robert Frisch, qui li va donar el nom de fissió nuclear.

Anys més tard, Hahn va rebre el Premi Nobel de Química pel descobriment de la fissió nuclear, però Meitner va quedar sense reconeixement.