Les disciplines STEM fan referència als àmbits de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. El terme va ser creat per la Fundació Nacional per la Ciència d’Estats Units als anys 90. El concepte d’educació STEM s’ha desenvolupat com una nova tècnica d’ensenyament d’aquests àmbits de manera integrada i amb un enfocament pràctic que té com a l’objectiu l’ús i la implementació d’estudis científics i tècnics a les escoles. Compartim la història de vuit dones pioneres en aquestes disciplines.

Font: Nevertheless. Dibuix de Joana Neves

 

Cynthia Breazal

És una científica i especialista en robòtica. Actualment, treballa a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts, on és cap del Personal Robots group. És coneguda per ser pionera en la robòtica social i la interacció entre humans i robots. Gràcies al seu enfocament en la innovació, ha aconseguit desenvolupar robots que milloren la qualitat de vida de les persones.

 Font: Nevertheless. Dibuix de Karina Perez

Mae Jemison

És astronauta i metgessa i la primera dona afroamericana en viatjar a l’espai. Es va graduar en Enginyeria i té un Doctorat en Medicina. Es va unir als Cossos de Pau com a metgessa a l’Àfrica Occidental entre els anys 1983 i 1985. L’any 1992 va viatjar a l’espai formant part de la tripulació del transbordador espacial Endeavor.

Font: Nevertheless. Dibuix de Geneva B

Gladys West

És una matemàtica estatunidenca coneguda per les seves contribucions a les matemàtiques que fonamenten els Sistemes de Posicionament Global (GPS). L’any 2018 va ingressar al Saló de la Fama de les Forces Aèries dels Estats Units.

Font: Nevertheless. Dibuix de Juliette Brocal

Rosalind Franklin

Va ser una científica britànica que va tenir un paper important en el descobriment de l’estructura de l’ADN, la major fita del desenvolupament de la biologia molecular. Es va doctorar en Química física per la Universitat de Cambridge i va estudiar les tècniques de difracció de raigs X.

Font: Nevertheless. Dibuix de Xu Hui

Youyou Tu

És una química farmacèutica coneguda pel seu descobriment de l’artemisina, un fàrmac utilitzat per tractar la malària. És la primera dona xinesa en rebre un Premi Nobel, concretament el Premi Nobel en Fisiologia o Medicina, pels seus descobriments en relació a la malària.

Font: Nevertheless. Dibuix de Lidia Tomashevskaya

Hayat Sindi

És una científica i metgessa saudita coneguda per les seves contribucions a la biotecnologia. És una de les primeres dones membre de l’Assemblea Consultiva d’Aràbia Saudita i la primera dona saudita amb un Doctorat en Biotecnologia per la Universitat de Cambridge.

Font: Nevertheless. Dibuix de Thandiwe Tshabalala

Juliana Rotich

És una professional de la tecnologia i pionera en la creació d’eines de crowdsourcing que democratitzen la informació. El seu objectiu és portar la connectivitat a entorns complicats.Font: Nevertheless. Dibuix de Camila Rosa

Maria da Penha

És una biofarmacèutica de Brasil que ha passat la major part de la seva vida lluitant per protegir els drets de les dones que havien patit violència domèstica. Gràcies a ella es va aprovar una llei que porta el seu nom i que ha ajudat a moltes dones maltractades de Brasil des de l’any 2006.

Per a saber-ne més

Ocho pioneras en disciplinas STEM | Mujeres con ciencia