Top Secret Rosies. Font: Unblogenred

“Top Secret Rosies” és el grup format per les sis dones que es van convertir en les primeres programadores de l’ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), considerat el primer ordinador totalment digital.

Durant la Segona Guerra Mundial , el Govern dels Estats Units va començar a reclutar dones amb coneixements matemàtics per treballar en la programació de l’ENIAC, el primer ordinador que calculava una varietat d’operacions bàsiques en segons i que va marcar l’evolució de la programació en les dècades següents.

L’ENIAC va ser creat pels enginyers John Presper Eckert i John William Mauchly, els quals van passar a la història com a protagonistes del projecte. En canvi, les sis dones que es van ocupar de programar l’ordinador van ser classificades com a “subprofessionals”.

El grup “Top Secret Rosies” està format per:

Betty Snyder Holberton

Va ser periodista i es va formar de manera autodidacta en matemàtiques i física. Després de participar en la programació de l’ENIAC, va fer aportacions al llenguatge de programació COBOL i Fortran juntament amb Grace Murray Hopper. També destaca el seu desenvolupament del primer sistema de programació generatiu per l’UNIVAC, el primer ordinador que es va fabricar de manera comercial als Estats Units, i el primer paquet d’anàlisi estadístic utilitzat pel cens dels Estats Units.

Jean Jennings Bartik

Es va graduar en Matemàtiques per la Universitat de Filadèlfia i es va formar en programació de manera autodidacta. Després de treballar amb l’ENIAC, també va col·laborar amb altres màquines com el BINAC, un ordinador electrònic dissenyat per Northrop, o l’UNIVAC I. Va guanyar el premi Computer History Museum l’any 2008.

Kathleen McNulty Mauchly

Va estudiar Matemàtiques i va adquirir els coneixements de programació de manera autodidacta. Va estar treballant a la Moore School of Electrical Engineering fins que va formar part de l’equip de programadores de l’ENIAC.

Marlyn Wescoff Meltzer

Es va llicenciar a la Universitat de Temple i va començar a treballar a la Moore School of Engineering fent càlculs meteorològics. Més tard es va sumar a l’equip de càlcul de trajectòries balístiques fins que va entrar al grup de programadores de l’ENIAC.

Ruth Lichterman Teitelbaum

Es va graduar en Matemàtiques al Hunter College. Va ser contractada per la Moore School of Engineering per calcular trajectòries balístiques, on va treballar fins que va formar part del grup de programadores de l’ENIAC.

Frances Bilas Spence

Es va graduar en Matemàtiques amb orientació cap a Física i va treballar, conjuntament amb McNulty, per fer càlculs de trajectòries balístiques a la Moore School of Engineering. Més tard, ambdues van ser seleccionades per formar part de l’equip de programadores de l’ENIAC.

Per a saber-ne més:

Las programadores “Top Secret Rosies” | Fundación Aquae

Las chicas del ENIAC (1946-1955) | Mujeres con ciència