Katie Bouman. Font: Wikimedia Commons

Katie Bouman (1989, Indiana), enginyera i professora d’informàtica estatunidenca, s’ha convertit en la cara visible del projecte que ha aconseguit la primera imatge d’un forat negre. Bouman és la peça clau del grup de 200 científics de 20 països diferents que tenia com a objectiu aconseguir aquesta fotografia.

El projecte va començar fa sis anys, però va ser l’any 2016 quan Bouman va crear l’algoritme que ha permès obtenir la imatge. Aquell mateix any, Katie s’acabava de graduar a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i va oferir una xerrada en la qual va començar a parlar del projecte del forat negre.

Per tal d’obtenir la imatge del forat negre, l’equip de científics del projecte va decidir que la millor manera era crear una xarxa massiva de vuit telescopis al voltant del món capaços d’enfocar un mateix punt de l’espai des de diferents llocs del planeta. La major dificultat era aconseguir sincronitzar els vuit observatoris per enfocar a un mateix punt i, per aquest motiu, Bouman va crear un algoritme que genera un patró per poder reconstruir les imatges obtingudes. Així doncs, aquest algoritme és el que ha permès compondre la primera imatge real d’un forat negre.

Katie Boumann en l’actualitat és professora adjunta d’informàtica de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia i està especialitzada en la investigació sobre mètodes computacionals per a la generació d’imatges a partir de grans quantitats de dades. Va estudiar Enginyeria elèctrica a la Universitat de Michigan i es va graduar cum laude l’any 2011. Després va obtenir un Màster en Enginyeria elèctrica al MIT.

 


Per a saber-ne més:

Katie Bouman, la mujer de 29 años detrás de la primera foto de un agujero negro | BBC

Katie Bouman: una ingeniera de 29 años ha sido clave para fotografiar por primera vez un agujero negro | eldiario.es

Lo nunca visto: la primera foto de un agujero negro | La Vanguardia