Karen Uhlenbeck l’any 1982. Font: George Bergman (Wikimedia Commons)

La matemàtica nord-americana Karen Uhlenbech (Cleveland, 1942) s’ha convertit en la primera dona en guanyar el premi Abel de matemàtiques, un premi equivalent al Nobel d’altres disciplines. Uhlenbech ha estat premiada per l’impacte de la seva contribució en les àrees de l’anàlisi geomètric i la física matemàtica, així com l’estudi de sistemes integrables.

Karen, filla de pare enginyer i mare artista, va començar els estudis de Física a la Universitat de Michigan, però va reorientar la seva carrera cap als estudis matemàtics. El 1964 es va llicenciar en Matemàtiques, una carrera que havia escollit per poder treballar en solitari. Va continuar els seus estudis a l’Institut Courant de Ciències Matemàtiques de la Universitat de Nova York i l’any 1968 es va doctorar a la Universitat Brandeis. Després de treballar en diverses universitats va obtenir la beca MacArthur i una plaça com a professora a la Universitat de Chicago. Actualment, Uhlenbeck és catedràtica de la Universitat de Princeton i de l’Institut d’Estudis Avançats.

A més de la seva aportació al camp de les matemàtiques, Uhlenbech és defensora de la igualtat de gènere en la ciència, i per això és cocreadora d’un programa de Dones i Matemàtiques que busca captar i formar dones per liderar projectes d’investigació en aquest àmbit.

 


Per a saber-ne més:

Karen Uhlenbeck, la primera mujer que gana el Nobel de las matemáticas | La Vanguardia

Matemàtiques en femení | Diari Ara