Retrat d’Ada Lovelace per Edward Chalon l’any 1838. Font: Wikimedia Commons

Ada Lovelace (Londres 1814 – 1852) va ser matemàtica i física i va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d’una màquina capaç de resoldre equacions diferencials, motiu pel qual és considerada la primera programadora de la història.

Lovelace va ser l’única filla legítima del poeta Lord Byron, però va criar-se amb la seva mare Anne Isabella Milbanke, qui la va instruir en el món de les ciències, les matemàtiques i la lògica per evitar que es convertís en artista com el seu pare. Tot i això, Ada sempre es va sentir unida al seu pare i a la poesia.

Als 17 anys va conèixer un personatge clau en la seva vida, Mary Sommerville, una noble matemàtica amb qui va traduir els treballs de Laplace. A la mateixa edat, Sommerville va presentar Charles Babbage a Ada, amb qui va treballar durant una temporada en el projecte de la màquina analítica.

Lovelace va traduir els articles del projecte i els va afegir un conjunt de notes que van acabar sent més voluminoses que la memòria en si. Aquestes notes són el principal motiu pel qual és coneguda com la primera programadora de la història, ja que va ser la primera persona en descriure un llenguatge de programació de caràcter general després d’interpretar les idees de Babbage.

 


Per a més informació:

Ada Lovelace | Overlooked (New York Times)

Ada Lovelace, la primera programadora informàtica de la historia | La Vanguardia

Ada Lovelace | Mujeres de la ciència (El País)