Grace Hopper, de la marina d’Estats Units. Font: James S. Davis (Wikimedia Commons)

Grace Hopper va ser una militar nord-americana i pionera en el món de la informàtica. Va ser la primera programadora que va utilitzar el MARK I, el primer ordinador electromecànic, i la inventora del concepte de compilador d’un llenguatge de programació.

Hopper va néixer l’any 1906 a Nova York, en una família de tradició militar. Va estudiar a escoles privades per a dones fins l’any 1924, quan va entrar al Vassar College per estudiar matemàtiques i física. L’any 1928 es va graduar amb honors i va obtenir una beca per estudiar un postgrau de Ciències exactes a la Universitat de Yale, on es va doctorar l’any 1934.

Quan els Estats Units van entrar a la Segona Guerra Mundial, va decidir allistar-se a l’armada, però a causa de la seva edat, superior als 30 anys, i al seu pes, inferior a 50 kg, la seva sol·licitud va ser denegada. Tot i això, va ser admesa al cos de dones reservistes de l’armada.

Va ser enviada a col·laborar al Cruft Laboratory de la Universitat de Harvard per participar en el desenvolupament militar del MARK I, el primer ordinador electromècanic. Després de finalitzar el servei, va desenvolupar diversos programes militars pel MARK II i el MARK III.

L’any 1949, Hopper va començar a treballar a l’empresa Eckert-Mauchly, que estava desenvolupant el BINAC, un ordinador electrònic, i l’UNIVAC, el primer ordinador comercial dels Estats Units. L’any 1952, va desenvolupar el primer compilador funcional de la història, anomenat A-0, que convertia el llenguatge matemàtic en codi per a màquines. Uns anys més tard, va crear el COBOL (Common Business-Oriented Language), un llenguatge de programació que comptava amb components estructurals de l’anglès, com verbs i oracions, que permetia entendre què estava fent el programa sense necessitat d’aprendre una sintaxi totalment nova o sense tenir uns coneixements molt avançats en matemàtiques.

Tot i la seva gran aportació al món de la informàtica, sovint es recorda a Hopper per utilitzar la paraula “bug” per designar un problema informàtic. Mentre treballava de programadora al Mark II, va detectar un error a la màquina i va descobrir que una arna havia provocat que un relé quedés obert i que s’interrompés el programa informàtic. Quan va documentar l’errada, la va nomenar “bug” (insecte en anglès).

 


Per a saber-ne més:

Sin ella los ordenadores que hoy conocemos no existirían: Grace Hopper, programadora y contraalmirante | eldiario.es

Grace Hopper, la brillante inventora del primer compilador | Exevi