Publicitat de Hedy Lamarr per Comrade X l’any 1940. Font: Wikimedia Commons (MGM / Clarence Bull)

Hedwig Eva Maria Kiesler, més coneguda com a Hedy Lamarr, és famosa per la seva carrera d’actriu i la seva bellesa, però és molt més que això. I és que Lamarr és la inventora del que ara coneixem com a Wi-Fi.

Hedy Lamarr va néixer el 9 de novembre de 1914 a Altamonte Springs en una família jueva. Als 18 anys es va casar amb Friedrich Mandl, un empresari armamentístic austríac, feixista i amb contactes importants dins el Partit Nazi. Durant els quatre anys de matrimoni Lamarr es va convertir pràcticament en una reclusa a casa seva fins a l’any 1937, quan va decidir fugir a París disfressada de la seva criada.

De París va marxar a Londres, on va conèixer a Louis B. Mayer, el president de Metro Goldwyn-Meyer, qui li va oferir un contracte a Hollywood. Lamarr va desenvolupar la seva carrera com a actriu però també es va dedicar a les ciències aplicades. Així, l’any 1942 va inscriure la patent d’un mètode de codificació de transmissions anomenat espectre eixamplat per salt de freqüències, creat pel radioguiatge dels torpedes americans durant la Segona Guerra Mundial. Aquest mètode s’utilitza actualment per als sistemes de posicionament per satèl·lits com el GPS i va ser el precursor del que ara anomenem Wi-Fi.

Per aquest motiu el 9 de novembre es commemora el “Dia de l’inventor” en honor a Hedy Lamarr.


Per saber-ne més:

Hedy Lamarr, reconocida actriz e inventora del WiFi | Muy Historia

Hedy Lamarr | Biografías y Vidas