Frances H. Arnold (esquerra) i Donna Strickland (dreta), guanyadores dels premis nobel de Química i Física respectivament. Font: Wikimedia Commons

Per primera vegada en els més de 100 anys d’història del Premi Nobel, dues dones han aconseguit els guardons de Física i de Química el mateix any. Es tracta de la científica estatunidenca Frances H. Arnold, la cinquena guanyadora del Premi Nobel de Química, i la científica canadenca Donna Strickland, la tercera dona en rebre el Premi Nobel de Física.

Arnold, doctorada en Enginyeria Química per la Universitat de Berkeley, ha rebut el premi per desenvolupar proteïnes que resolen els problemes químics de la humanitat. El Nobel, però, es reparteix en una meitat per Arnold i l’altre per George Smith, doctorat per la Universitat de Harvard i Gregory P. Winter, doctor per la Universitat de Cambridge.

En el camp de la Física, Donna Strickland, de la Universitat de Waterloo, acaba de passar a la història en convertir-se en la tercera dona guardonada amb el Nobel de Química. Han hagut de passar 55 anys perquè una dona torni a rebre el premi, després de ser atorgat a Marie Curie i Maria Goeppert-mayer. Strickland també comparteix el premi, en aquest cas amb Arthur Ashkin, dels Laboratoris Bell, i Gérard Mourou, de l’Escola Politècnica de Palaiseau.

En tota la trajectòria de l’entrega de Premis Nobel, 201 persones han aconseguit el Nobel de Física. D’aquests, només tres han estat dones. Per aquest motiu, Strickland ha reivindicat la necessitat de visibilitzar les dones físiques.

La resta de categories compten amb un nombre una mica major de dones premiades, com Fisiologia i Medicina amb 12 guardonades, Literatura amb 14, i la Pau amb 16. Tanmateix, tan sols una dona té el Nobel en Ciències Econòmiques. Es tracta de la politòloga Elinor Ostrom, que va rebre el premi l’any 2009.

 


Per a més informació:

Dos mujeres ganan por primera vez el Nobel de Física y el Nobel de Química en el mismo año | Público
Premio Nobel de Química 2018: evolución dirigida de enzimas y anticuerpos | National Geographic
Donna Strickland, tercera científica que gana el Nobel de Física en 117 años | El Mundo