Christina Koch (esquerra) i Jessica Meir (dreta) preparant-se pel passeig espacial. Font: NASA

Les astronautes Jessica Meir i Christina Koch van fer història el passat 18 d’octubre en dur a terme el primer passeig especial protagonitzat exclusivament per dones. Ha estat el quart passeig espacial de Koch, i el primer de Meir, i tenia l’objectiu de reparar una unitat de càrrega i descàrrega de bateries de l’Estació Espacial Internacional.

Aquesta fita estava prevista per al mes de març, però es va acabar cancel·lant a última hora perquè la NASA va constatar que no tenia dos vestits de talla mitjana per a dones, així que només Koch va poder fer el passeig espacial, acompanyada d’un home.

Koch i Meir formen part de la promoció de la NASA de 2013, la primera de la història amb paritat en el nombre de graduats: dos homes i dues dones.

Les protagonistes

Christina Koch (Gran Rapids, 1979) és una enginyera i astronauta estatunidenca que participa com a enginyera de vol a l’Estació Espacial Internacional des de març de 2019. Es preveu que la seva estada en òrbita es prolongui fins al febrer de 2020, així aconseguiria batre el rècord del vol espacial més llarg realitzar per una dona.

Jessica Meir (Caribou, 1977) és una fisiòloga i astronauta sueca estatunidenca que participa com a enginyera de vol a l’Estació Espacial Internacional des de setembre de 2019. Meir també és professora d’anestèsia a la Facultat de Medicina de Harvard i ha estudiat la fisiologia del busseig i el comportament dels pingüins emperadors de l’Antàrtida.

Dones astronauta

Actualment, els Estats Units d’Amèrica compten amb 38 astronautes en actiu, 12 dels quals són dones. El rècord de la NASA de permanència a l’espai el té la comandant Peggy Whitson, qui també té el rècord de passejos espacials fets per una dona, amb un total de 8.

El viatge de Christine Koch i Jessica Meir és un pas per a la igualtat de gènere a la NASA, però també permet recordar la discriminació que han patit les dones en el món de l’astronàutica. La NASA no va acceptar dones en el seu programa d’astronautes fins a finals dels anys 70, i als anys 50 va suspendre el programa de Randolph Lovelace que provava que les dones eren més adequades per als viatges espacials en qüestions, per exemple, d’aïllament. Quant als passejos espacials, fins al moment se n’han produït 221, dels quals les dones només han participat en 43.

Ara, 50 anys més tard de l’arribada de l’home a la Lluna, la NASA preveu enviar la primera dona a la Lluna en una missió l’any 2024, una fita que només han aconseguit 12 homes des que Neil Armstrong va trepitjar el terra lunar per primera vegada.

 


Per a saber-ne més:

Dos mujeres de la NASA realizan el primer paseo espacial | Cadena Ser

Dos astronautes hacen historia en el primer paseo espacial 100% femenino | El Periódico

La NASA cancel·la el primer passeig espacial només per a dones per falta de talles | Diari Ara

NASA astronauts Christina Koch and Jessica Meir in all-women spacewalk | BBC

NASA astronauts complete first ever all-female spacewalk | The Guardian

Friday’s All-women spacewalg: The Basics | NASA