Joan Clarke. Font: Mujeres con ciencia

Joan Clarke va ser una criptoanalista anglesa que va tenir un paper important en la desencriptació de comunicacions de l’Alemanya nazi en el projecte de la màquina Enigma durant la Segona Guerra Mundial. La seva tasca a Bletchley Park, al costat del matemàtic Alan Turing, li va proporcionar un gran nombre de premis, com el seu nomenament com a membre de l’Ordre de l’Imperi Britànic l’any 1946.

Clarke va estudiar matemàtiques al Newnham College de Cambridge, on va obtenir el títol de Wrangler (estudiant amb honors) l’any 1936. Tot i acabar els seus estudis, no va obtenir la llicenciatura, ja que la Universitat de Cambridge no va concedir aquests títols a dones fins l’any 1948.

L’any 1940, un antic supervisor acadèmic de Clarke, Gordon Welchman, la va reclutar per treballar a Bletchley Park, una instal·lació militar localitzada a Anglaterra on es duia a terme la tasca de desxifrar els codis i missatges alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Al principi, Clarke va ser assignada a un grup anomenat “The Girls”, format només per dones i dedicat a feines d’oficina. Poc després, va començar a treballar per la secció coneguda amb el nom de Hut 8, el grup encarregat de desxifrar els missatges codificats amb la màquina Enigma per la marina alemanya i liderada pel matemàtic Alan Turing.

Clarke es va convertir en l’única dona en utilitzar el Banburismus, un procés criptoanalític desenvolupat per Alan Turing que facilitava la desencriptació dels missatges codificats per l’Enigma, i va tenir un paper fonamental en el procés de desxifrar els codis alemanys d’aquest enginy.

Tot i que Clarke va treballar en la mateixa posició que els seus companys a Bletchley Park, el seu sou era molt inferior, i estava classificada com a lingüista, ja que no existia la feina de criptoanalista per a dones. A més, a causa del secretisme que envolta les feines dutes a terme com a criptoanalista, no es coneixen la totalitat dels seus èxits.

Després de la guerra, Clarke va treballar al Government Communications Headquarters fins l’any 1977, quan es va retirar, amb 60 anys. Finalment, va morir l’any 1996 a Headington, Anglaterra.

 


Per a saber-ne més:

Joan Clarke, la criptóloga que ayudó a descrifrar (el) Enigma | Mujeres con ciencia

Joan Clarke, la mujer que descrifró el código Enigma junto a Alan Turing | Eldiario

La desencriptació de l’Enigma | Blog Del telègraf a internet

L’Enigma que va guanyar una guerra | Blog Del telègraf a internet