Valentina Tereshkova com a Major de la Forces Aèries Soviètiques. Font: Wikimedia Commons

Valentina Tereshkova és una excosmonauta, enginyera, militar i política russa, coneguda per ser la primera dona en sortir a l’espai exterior l’any 1963.

Tereshkova va néixer l’any 1937 a Bolxoie Màslennikoyo, un petit poble de Rússia. Va anar a l’escola fins als disset anys, quan va deixar els estudis per entrar a treballar a una fàbrica de pneumàtics, i posteriorment, a una de filats, per poder mantenir a la seva família.

De ben jove es va interessar pel paracaigudisme, motiu pel qual va començar a entrenar a un aeroclub local. Tereshkova va fer el seu primer salt en paracaigudes l’any 1959, i en poc temps, es va convertir en monitora de paracaigudisme d’una associació esportiva que ella mateixa havia creat dins la fàbrica tèxtil on treballava. A més, també es va convertir en la secretària d’una organització juvenil local del Partit Comunista de la Unió Soviètica.

L’any 1961, després del primer viatge a l’espai exterior, realitzat per Yuri Gagarin, la Unió Soviètica va decidir posar en òrbita la primera dona, en el context de la cursa espacial amb els Estats Units. D’aquesta manera, l’any 1962 es van seleccionar cinc dones d’entre les 400 sol·licituds que s’havien presentat: Tatiana Kuznetsova, Irina Soloviova, Janna Iórkina, Valentina Ponomariova i Valentina Tereshkova. D’aquestes, es va seleccionar Tereshkova per la seva habilitat com a paracaigudista. També va destacar per la seva ideologia, el seu origen proletari, i per la consideració del seu pare com a heroi de guerra.

El 16 de juny de 1963, Tereshkova va viatjar a l’espai amb la càpsula Vostok 6, i va esdevenir la primera dona, i civil, en volar a l’espai exterior. La seva missió va durar tres dies, en els quals va orbitar 48 vegades al voltant de la Terra.

Després de la seva missió a l’espai, Tereshkova va estudiar a l’Acadèmia de les Forces Aèries Jukovski i es va graduar en Enginyeria aeronàutica l’any 1969. Un any més tard, va ser nomenada coronel de l’exèrcit soviètic i l’any 1977 va rebre el Doctorat en Enginyeria aeronàutica. També va entrar al món de la política com a membre del Presídium del Soviet Suprem, un dels òrgans de govern més importants de la Unió Soviètica, i del Comitè Central del Partit Comunista. Finalment, es va retirar de les forces aèries i del cos de cosmonautes l’any 1997.

Tereshkova no només es va convertir en la primera dona en viatjar a l’espai exterior, sinó que va esdevenir un símbol de la lluita per la igualtat en una professió històricament masculina.

Ha rebut nombroses condecoracions com l’Ordre de Lenin, l’Ordre de la Revolució d’Octubre i l’Ordre de la Bandera Roja del Treball, i ha estat nomenada Heroïna de la Unió Soviètica, la màxima condecoració concedida per l’URSS, i Heroïna del Treball de Txecoslovàquia i Vietnam, entre d’altres. A més, la seva aportació al món de l’astronàutica va ser tan important que un cràter de la cara oculta de la Lluna s’anomena Tereshkova en honor seu.


Per a saber-ne més:

Valentina Tereshkova, la primera mujer en el espacio | National Geographic

Valentina Tereshkova, primera mujer en el espacio y símbolo de la igualdad soviètica | The New York Times

Valentina Vladimírovna Tereshkova, la primera viajera espacial | Mujeres con ciència

La historia de las primeres mujeres astronautes que nunca llegaron al espacio | Cultura col·lectiva