Retrat de Youyou Tu de l’any 1980. Font: Yang Wumin

Youyou Tu (Ningbo, 1930) és una científica mèdica i química farmacèutica xinesa coneguda pel descobriment de l’artemisina, un fàrmac utilitzat per tractar la malària, una malaltia mortal produïda per diferents espècies del paràsit del gènere Plasmodium. La descoberta de l’artemisina i el seu tractament de la malària és considerat com un avanç significatiu de la medicina tropical del segle XX.

Youyou Tu es va graduar en Farmacologia per l’Escola de Medicina de la Universitat de Pequín l’any 1955. Posteriorment, va estudiar medicina tradicional xinesa durant dos anys, fet que va permetre la seva contractació com investigadora en l’Acadèmia de Medicina Xinesa.

L’any 1969, va ser nomenada investigadora principal d’un grup de recerca sobre la malària. Els seus coneixements sobre medicina tradicional la van conduir a analitzar una sèrie de plantes medicinals per trobar un principi actiu que aturés la malària. Gràcies a aquesta recerca, es va poder obtenir un extracte neutre i no tòxic anomenat artemisina.

L’any 2015 va rebre el Premi Nobel de Medicina per la seva teràpia innovadora contra la malària i es va convertir en la primera dona xinesa en rebre un Nobel en qualsevol categoria. També va ser la primera dona xinesa en rebre el Premi Albert Lasker d’Investigació Mèdica, l’any 2011.


Per a saber-ne més:

Vuit dones pioneres en disciplines STEM | Dones: indústria, ciència i tecnologia

Tu Youyou, una guerrera contra la malaria | Principia Magazine

Tu Youyou: cuando la tradición se une al método científico | Mujeres con ciencia