Retrat de Marianne Grunberg-Manago. Font: Mujeres con ciencia

Marianne Grunberg-Manago (Sant Petersburg, 1921 – París, 2013) va ser una bioquímica francesa d’origen rus. Va descobrir, conjuntament amb el metge i bioquímic Severo Ochoa, el polinucleòtid fosforilasa, un enzim que es va convertir en una eina fonamental per desxifrar el codi genètic.

L’any 1943, Grunberg va començar a estudiar Ciències Naturals a la Universitat de París i posteriorment va obtenir el doctorat al laboratori de Biologia Marina de Roscoff.

L’any 1953, es va incorporar com a investigadora al laboratori de Severo Ochoa a Nova York, on va participar en la identificació del polinucleòtid fosforilasa. Els bioquímics Severo Ochoa i Arthur Kornberg van rebre el Premi Nobel de Medicina l’any 1959 pel seu descobriment dels mecanismes de la síntesi biològica dels àcids ribonucleic (ARN) i desoxiribonucleic (ADN), però el guardó va ignorar la tasca duta a terme per Marianne Grunberg durant la recerca.

Posteriorment, Grunberg va continuar la seva recerca sobre l’enzim polinucleòtid fosforilasa, i sobre el codi genètic i el seu mecanisme de traducció.

Els excel·lents resultats científics de Grunberg es van veure reconeguts amb nombrosos premis i distincions. Va ser escollida membre de l’Acadèmia Francesa de les Ciències i així, va esdevenir la primera dona presidenta de la Institució. Les seves aportacions científiques la van convertir en la primera dona professora a la Universitat de Harvard i en la primera a dirigir la Unió Internacional de Bioquímica.

 Finalment, va morir l’any 2013, i va deixar un gran llegat d’investigacions en el camp de la bioquímica, essencials en el desenvolupament de la biologia molecular.


Per saber-ne més:

Marianne Grunberg-Manago bioquímica| Mujeres con ciencia

La mujer que mereció ganar el Nobel junto a Severo Ochoa | El País

Marianne Grunberg-Manago | SEBBM