Emmanuelle Charpentier (Esquerra) i Jennifer A. Doudna (dreta), guanyadores del Premi Nobel de Química 2020. Font: Wikimedia Commons

La Real Acadèmia Sueca de Ciències ha atorgat el Premi Nobel de Química 2020 a la microbiòloga francesa, Emmanuelle Charpentier, de l’Institut Max Planck de Biologia d’Infeccions, i a la bioquímica estatunidenca, Jennifer A. Doudna, de la Universitat de Califòrnia. Han rebut el premi per desenvolupar les tisores genètiques CRISPR-Cas 9, un nou mètode que permet editar l’ADN dels animals, les plantes i els microorganismes amb alta precisió.

Aquesta tecnologia, descoberta el 2012, ha contribuït a descobertes importants en diverses àrees de recerca. Té un impacte revolucionari en el món de la medicina, ja que permet desenvolupar teràpies contra el càncer i obre la porta a la possibilitat de curar malalties hereditàries.

Emmanuelle Charpentier es va doctorar en Bioquímica per l’Institut Pasteur de París i, va centrar les seves investigacions en el camp de la regulació de l’ARN. L’any 2012, va crear el seu propi grup d’investigació en microbiologia als Laboratoris Max F. Perutz.

La bioquímica Jennifer A. Doudna va obtenir el doctorat  a la Universitat de Hardvard i es va centrar en l’estudi de les funcions biològiques de l’ARN.

Charpentier i Doudna són la sisena i setena dona que han guanyat el Premi Nobel de Química i, per primera vegada en la història, s’ha atorgat el premi a dues dones en el mateix any.

 


Per saber-ne més:

Dos mujeres ganan conjuntamente el Premio Nobel de Química 2020 por primera vez en la historia | QUO

Premio nobel de Química 2020 par las inventoras de las “tijeras genéticas” | National Geographic

Las mujeres genetistas que ganaron el Nobel de Química | El Universal

The Nobel Prize in Chemistry 2020  | Nobel Prize