Hipàtia d'Alexandria

Retrat de Hipàtia d’Alexandria per Jules Maurice Gaspard. Font: Wikimedia Commons

Hipàtia d’Alexandria (Alexandria, ?370 – Alexandria, ?415) va ser matemàtica, astrònoma i filòsofa, i és coneguda com la primera matemàtica de qui es té referència. Va escriure sobre geometria, àlgebra i astronomia.

Hipàtia va ser l’única filla de Teó d’Alexandria, matemàtic i astrònom, que la va instruir en el món de la ciència. Hipàtia es va formar al Museu d’Alexandria, on el seu pare es dedicava a la investigació, i del qual ella en va formar part tota la vida, i fins i tot el va arribar a dirigir. Hipàtia es va especialitzar en filosofia, matemàtiques, astronomia i música, i va ser mestra de prestigi a l’escola neoplatònica d’Alexandria a començaments del segle v.

Encara que no es conserven els seus escrits, hi ha referències als seus treballs en obres d’altres autors. Entre les seves contribucions científiques, destaca en àlgebra el seu comentari a l’Aritmètica de Diofant, en què aportava solucions alternatives i nous problemes. En l’àmbit de les ciències aplicades, va dissenyar diversos instruments, incloent-hi un astrolabi pla, per mesurar a posició de les estrelles, els planetes i el Sol; un hidroscopi, per mesurar presència i el nivell de l’aigua, i un hidròmetre graduat, per determinar el pes específic dels líquids.

Les aportacions científiques d’Hipàtia la van acabar convertint en la matemàtica preeminent d’Alexandria. Finalment, va morir assassinada per cristians fanàtics per no voler convertir-se a la fe cristiana.


Per saber-ne més:

Hipatia | Mujeres con ciencia

Hypatia de Alejandría, la primera mujer astrónoma | El País

Hipatia d’Alexandria | Xtec.cat