Andrea Ghez. Font: Universitat de Califòrnia

L’astrònoma estatunidenca Andrea Ghez ha guanyat el premi Nobel de Física 2020 i s’ha convertit en la quarta dona en guanyar el guardó en aquesta categoria. Ghez ha estat guardonada amb el premi conjuntament amb el físic britànic Roger Penrose i l’astrofísic alemany Reinhard Genzel pel seu treball sobre els forats negres. Concretament, Penrose ha rebut el premi pel descobriment que la formació d’un forat negre és una predicció sòlida de la teoria general de la relativitat, i Ghez i Genzel pel descobriment d’un forat negre supermassiu al centre de la nostra galàxia.

Ghez (Nova York, 1965), és una astrònoma estatunidenca que actualment treballa com a professora al Departament de Física i Astronomia de la Universitat de Califòrnia, a Los Ángeles. Va obtenir la llicenciatura de Física per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) l’any 1987, i el doctorat per l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) l’any 1992.

Ha estat escollida membre de l’Acadèmia Nacional de les Ciències i de l’Acadèmia Estatunidenca d’Arts i Ciències, i ha rebut diversos premis i distincions, com els Gold Shield Alumnae, el premi Amelia Earthart o l’Escut d’Or a l’Excel·lència Acadèmica.

En rebre el guardó, Ghez s’ha convertit en la quarta dona en tota la història en obtenir el Nobel de Física, la categoria de premis Nobel amb menys representació femenina. Només la precedeixen la científica Marie Curie, que va rebre el premi amb el seu marit Pierre Curie l’any 1903; la física Maria Goeppert-Mayer, que va rebre el guardó junt amb els científics J. Hans D. Jensen i Eugene Wignes, l’any 1963, i l’enginyera Donna Strickland, que el va guanyar, conjuntament amb els científics Arhur Ashkin i Gérard Mourou, l’any 2018.


Per a saber-ne més:

La investigación sobre los agujeros negros, Nobel de Física 2020 | La Vanguardia

La historia de las cuatro únicas mujeres ganadoras del Premio Nobel de Física | Hipertextual

Andrea Ghez | Mujeres Bacanas