Retrat de Barbara McClintock al laboratori de Cold Spring Harbor l’any 1947. Font: Biblioteca de la Societat Filosòfica Nord-americana

Barbara McClintock (Hartford, EUA, 1902 – Huntington, EUA,1992) va ser una botànica i genetista estatunidenca especialitzada en genètica vegetal, guardonada amb el Premi Nobel de Medicina l’any 1983.

McClintock va centrar les seves investigacions científiques en la citogenètica del blat de moro. Així, va descobrir el fenomen dels “elements genètics mòbils” presents al blat de moro, que poden transmetre informació a través dels cromosomes. Aquest descobriment va representar una important contribució per aprofundir en el coneixement de la genètica i entendre els processos hereditaris.

Es va doctorar en Botànica l’any 1927 a la Universitat de Cornell. I va ingressar al Departament de Genètica de la Institució Carnegie de Cold Spring Habour l’any 1942, i a l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units l’any 1944. L’any 1957, McClintock va rebre un fons de la Fundació Nacional de Ciències i de la Fundació Rockefeller per estudiar les varietats de blat de moro de l’Amèrica del Sud i l’Amèrica Central.

L’any 1983 va rebre el Premi Nobel de Medicina pel seu descobriment dels elements genètics mòbils i, d’aquesta manera, es va convertir en la primera dona en obtenir un Nobel en solitari.


Per a saber-ne més:

Barbara McClintock | Britannica

Premio Nobel de Fisiología o Medicina 1983 | Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica

Barbara McClintock y la libertad de pensamiento | Mujeres con ciencia