El Circ Eqüestre, a la plaça Catalunya, lloc de celebració del primer míting de dones de la SAT el 12/04/1891. Font: Tot Història Associació cultural

L’abril de 1891, Barcelona es trobava en plena efervescència obrera amb els preparatius de la vaga del Primer de Maig. Entre les diverses crides a assemblees i trobades obreres, la Sección Varia de Mujeres convocava les obreres a constituir una nova organització de treballadores: la Sociedad Autónoma de Trabajadoras de Barcelona y su Plano (SAT).

Aquesta nova organització es va presentar en dos grans mítings celebrats a Barcelona. El primer, celebrat el 12 d’abril al Circ Eqüestre de la plaça Catalunya, i el segon, el 26 d’abril al Teatro Circo Barcelonés.

La majoria d’assistents als actes de la SAT eren obreres del sector tèxtil, moltes acompanyades dels seus fills i filles. En les dues sessions van destacar algunes de les dones de més renom dins el moviment obrer de l’època, com l’activista Teresa Claramunt i la sindicalista Isabel Vilà.

L’objectiu dels mítings era constituir aquesta organització obrera de dones per recollir les principals reivindicacions de les treballadores, especialment la lluita contra l’explotació laboral i social.

Les dues convocatòries estaven vinculades a la vaga de l’1 de maig, però destaquen per la seva transcendència i perquè van ser la primera trobada de dones a la ciutat de Barcelona i l’inici d’altres.


Per a saber-ne més:

L’abril de les dones | Betevé

Barcelona 125 anys de l’abril de les dones de 1891 | Revista online de Tot Història Associació Cultural

Sociedad Autónoma de Mujeres, una organització feminista pionera a Catalunya | Blog Dones: Indústria, ciència i tecnologia