Mildred Dresselhaus. Font: MIT News

Mildred Dresselhaus (Brooklyn, 1930 – Masachussetts, 2017) va ser una física i nanotecnòloga nord-americana, coneguda com la reina de la ciència del carboni. Va fer grans aportacions a l’estudi de les propietats fonamentals del carboni, i va ser la primera catedràtica de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).

Dresselhaus va néixer l’any 1930 a Brooklyn, Estats Units, i es va criar al barri del Bronx. Va obtenir la llicenciatura pel Hunter College de Nova York l’any 1951, i va cursar estudis de postgrau a la Universitat de Cambridge amb una Beca Fullbright, i a la Universitat Harvard, on va obtenir el títol de màster. L’any 1958, va aconseguir el doctorat a la Universitat de Chicago, va passar dos anys com a postdoctorada a la Universitat Cornell i es va traslladar al Laboratori Lincoln del MIT, on va investigar l’estructura electrònica dels semimetalls i el grafit.

L’any 1967, es va convertir en professora visitant del MIT, l’any següent en professora titular i l’any 1983 en catedràtica de Física. Finalment, l’any 1985, es va convertir en la primera dona seleccionada com a catedràtica, la distinció més alta del professorat del MIT.

Dresselhaus va rebre l’any 1990 la Medalla Nacional de Ciència en reconeixement pel seu treball sobre les propietats electròniques dels materials i la promoció d’oportunitats per a dones en ciència i enginyeria. També va rebre altres premis com el Premi Heinz en la categoria de Tecnologia, Economia i Treball, la Medalla Oersted i la Medalla d’Honor IEEE.

Va ser una activa defensora de la integració de les dones a la ciència, motiu pel qual va organitzar el primer Women’s Forum al MIT l’any 1971, va crear el Fons Mildred Dresslhaus per donar suport a dones de la seva facultat i va formar part de la campanya de General Electric de 2017 amb l’objectiu d’aconseguir que 20.000 dones es dediquin a disciplines STEM.

 


Per a saber-ne més:

La reina del carbono | Mujeres con ciencia

Mildred Dresselhaus | Mujeres ingeniosas