La Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona, fundada l’any 1891 per Teresa Claramunt, Ángeles López de Ayala i Amàlia Domingo Soler, és una de les primeres organitzacions feministes a Catalunya. Promovia la defensa dels interessos laborals i socials de la dona i la seva autoemancipació i reivindicava el dret de la dona a participar en tots els nivells de la vida socials i polítics.

L’organització estava situada al barri del Raval de Barcelona, on preparaven actes recreatius i esportius, vetllades de caràcter cultural i debats de temes polítics i socials. Un dels projectes més destacats de la Sociedad Autónoma de Mujeres és la posada en marxa de les primeres cases d’acollida per a dones sense mitjans econòmics.

El 1892 l’organització va ser substituïda per la Sociedad Progresiva Femenina, amb activitat feminista i l’objectiu de defensar el laïcisme, el republicanisme, el lliurepensament i els drets laborals defensats pel moviment obrer. Finalment, en la seva etapa final, es va centrar en la defensa del sufragi femení.

Manifestació convocada per Ángeles López de Ayala, principal precursora de la Sociedad progresiva femenina, el 1910. Font: Wikicommons

 


Per saber-ne més:

La Sociedad Autónoma de Mujeres, 1889, Barcelona