Shirley Ann Jackson. Font: MIT Technology Review

Shirley Ann Jackson (1946, Washington D.C) és una física estatunidenca coneguda per aconseguir grans avenços en el sector de les telecomunicacions, entre les quals la invenció de l’identificador de trucades i la trucada en espera. També va ser  la primera dona afroamericana en aconseguir un doctorat per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i la segona en obtenir un doctorat en Física als Estats Units

Jackson va néixer l’any 1946 a Washington D.C. A l’institut, anava a classes avançades de matemàtiques i ciència, i es va graduar l’any 1964 amb les millors qualificacions. Aquell mateix any va començar les classes al MIT, com una dels vint alumnes afroamericans que tenia la universitat, i l’única que estudiava física teòrica.

L’any 1968, va obtenir el grau de Física, i va decidir quedar-se al MIT per dur a terme el seu treball doctoral i per animar l’alumnat afroamericà a presentar-s’hi. Va finalitzar el doctorat en Física de partícules l’any 1973, i es va convertir en la primera dona afroamericana en obtenir un doctorat pel MIT i la segona en obtenir un doctorat en Física als Estats Units.

Al llarg dels anys 70, com a investigadora postdoctoral, va dirigir diversos laboratoris de física a els Estats Units i Europa. A més, va col·laborar durant quinze anys amb els Laboratoris Bell, on els seus experiments es van convertir en grans avenços en el sector de les telecomunicacions, per exemple, amb la invenció de l’identificador de trucades i la trucada en espera.

L’any 1995, va ser escollida presidenta de la Comissió Reguladora Nuclear dels Estats Units, pel president Bill Clinton, i l’any 2014 va ser seleccionada com a membre de la Junta Assessora d’Intel·ligència del president Barack Obama.

 


Per a saber-ne més:

The Remarkable Career of Shirley Ann Jackson | MIT Technology Review

Shirley Ann Jackson | Mujeres Bacanas