Retrat de Sophie Germain. Font: eldiario.es

Marie Sophie Germain (1776-1831) va ser una matemàtica, física i filòsofa francesa, coneguda com una de les pioneres de la teoria de l’elasticitat i per la seva contribució a la teoria dels nombres.

Germain va néixer a París, a una família distingida de la burgesia francesa, i va començar a estudiar física quan només tenia 13 anys, interessada per les obres científiques que trobava a la biblioteca de casa seva. Va estudiar de manera autodidacta perquè els seus pares no volien que estudiés matemàtiques, i va haver de cursar els seus estudis inscrivint-se amb el pseudònim d’Antoine Auguste LeBlanc, ja que l’Escola Politècnica de París no admetia dones.

Els seus primers treballs en la teoria dels nombres es coneixen gràcies a la correspondència que va mantenir amb el matemàtic Carl Friedrich Gauss entre 1804 i 1809. El resultat d’aquests treballs va esdevenir el teorema que avui dia porta el seu nom, i va constituir un pas molt important per demostrar el teorema de Fermat.

Les seves investigacions en la teoria de l’elasticitat van començar a partir de l’any 1809, quan l’Acadèmia de les Ciències de París va proposar aquest tema per a seu premi extraordinari, que Germain va aconseguir l’any 1816. D’aquesta manera, es va convertir en la primera dona en assistir a les sessions de l’Acadèmia.

L’any 1830, Gauss va proposar a Germain pel Doctorat Honoris Causa de la Universitat de Gotinga, on tenia certa influència, però la seva proposta va ser rebutjada. Finalment, l’any 1831, Germain va morir a causa d’un càncer de mama, i mesos després de la seva mort, va rebre el reconeixement que Gauss havia proposat, de manera honorífica.

Actualment, l’Institut de França, a proposta de l’Acadèmia de les Ciències, concedeix anualment el Premi Sophie Germain a l’investigador o investigadora que hagi dut a terme un treball de recerca fonamental en matemàtiques.


Per a saber-ne més:

Sophie Germain | Mujeres con ciència

Sophie Germain, matemática | Casio

Prix Shopie Germain | Institut de France