Margarita Wirsing Bordas durant els seus anys com a estudiant a la UB. Font: Arxiu històric de la Universitat de Barcelona (Revista de Girona)

Margarita Wirsing Bordas (Sant Feliu de Guíxols, 1911 – Barcelona, 1995) va ser la primera dona en llicenciar-se en Física i Química a Espanya. Va dedicar la seva vida a l’ensenyament, i va ser una dona molt compromesa amb la vida cultural i social de Sant Feliu de Guíxols.

Wirsing, de pare alemany, va viure la major part de la seva vida a Sant Feliu de Guíxols, poble de la seva mare. Va començar el seu recorregut en ciències a l’Institut General Tècnic de Girona, i el 1928 va començar a la seva llicenciatura en Física i Química a la Universitat de Barcelona, que va acabar l’any 1933.

Durant els anys següents va exercir de professora de secundària, i el 1936 va ser escollida comissària directora de l’institut de Sant Feliu. Amb l’arribada al poder del règim franquista, però, se li va prohibir ensenyar, i va estar quasi una dècada sense fer-ho, fins que a finals dels anys quaranta va començar a treballar per una acadèmia privada. A l’octubre de 1952 va ajudar a fundar el Liceu Abat Sunyer, on va fer de professora, secretària administradora i directora.

A part de la seva vida professional, Wirsing va tenir una intensa activitat cultural en projectes del seu poble. Va ser impulsora de l’Institut d’Estudis Guixolencs i redactora de la revista Àncora, la qual va dirigir entre 1961 i 1972, any en què va haver-se de traslladar a Barcelona per motius laborals (va exercir de professora al Col·legi SIL). També va escriure diverses peces de divulgació científica i molts articles per a diversos mitjans sota el nom “L. D’Andraitx”.

Com a membre del Col·legi de Doctors i Llicenciats se li va concedir el títol de Col·legiada de mèrit l’any 1965 per la seva destacada tasca docent i de difusió de la cultura.


Per saber-ne més:

Margarita Wirsing, una pionera en l’ensenyament de les ciències | Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Margarita Wirsing. Els bells records | Diari de Girona