Stephanie Kwolek. Font: Chemical Heritage Foundation (Wikimedia Commons)

Stephanie Kwolek (31 de juliol de 1923 – 18 de juny de 2014) va ser una química polonesa-nord-americana inventora del Kevlar, una fibra d’alta resistència que pot arribar a ser cinc vegades més resistent que l’acer.

L’any 1946 Kwolek es va graduar en Ciències amb una especialització en Química per la Universitat Carnegie-Mellon de Pittsburgh, als Estats Units. Volia estudiar medicina, així que va decidir buscar una feina temporal en el món de la química per aconseguir diners per pagar-se els estudis. Aquell mateix any va rebre una proposta per treballar amb el químic William Hale Charch, cap d’investigació de fibres tèxtils sintètiques a E.I du Pont de Nemours & Co de Nova York, una feina temporal que acabaria durant quaranta anys.

Kwolek va desenvolupar un procediment per produir niló, la fibra més resistent d’aquella època. I gràcies a aquest descobriment, va guanyar el seu primer premi l’any 1959, atorgat per la Societat Americana de la Química.

Després de descobrir aquest nou procediment, Kwolek va decidir experimentar amb nous materials sintètics. Així, el 1964, va ser nomenada cap d’investigació per dissenyar una nova fibra més lleugera i resistent que el niló. L’any següent Kwolek va descobrir el Kevlar, el material sintètic que la faria mundialment famosa.

Actualment, el Kevlar té més de 200 aplicacions. La més coneguda és el seu ús en la fabricació d’armilles antibales. Des de la seva sortida al mercat, ha estat utilitzat majoritàriament pels cossos de seguretat i de l’exèrcit i per a la construcció de l’estructura dels vehicles.

Per saber més sobre el Kevlar o experimentar amb la seva resistència podeu visitar l’exposició Tot és química del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, una mostra que vol donar a conèixer la contribució de la química a la qualitat de vida d’avui.

 


Per saber-ne més:

Stephanie Kwolek, inventora del Kevlar | eldiario.es

Stephanie Kwolek, la química que ha salvado miles de vides | Mujeres con ciència

Muere Stephanie Kwolek, la química que ha salvado más de 3.000 vidas | ABC