Margaret Hamilton amb el programari de l’Apollo 11. Font. El País

L’arribada de l’home a la lluna té com a protagonistes visibles als astronautes Neil Armstrong i Buzz Aldrin, els comandants de l’Apolo 11, però la missió no hagués estat possible sense una dona: Margaret Hamilton. Hamilton, directora de la Divisió d’Enginyeria del Software del Laboratori d’Instrumentació del Massachusetts Institute of Technology (MIT) va fer una feina essencial en un equip majoritàriament masculí, i és que va dirigir el desenvolupament del programari de navegació per al Programa Espacial Apollo.

Margaret Hamilton va néixer a Paoli (Indiana, Estats Units d’Amèrica) el 1936. Es va graduar en Matemàtiques a la Universitat de Michigan i a finals dels anys 60 va començar a treballar en un projecte informàtic aplicat a l’aeronàutica. Gràcies a la influència d’una professora es va decantar per estudiar les matemàtiques abstractes al seu doctorat, però el va abandonar quan se li va presentar l’oportunitat de treballar al programa Apollo.

Hamilton i el seu equip del programa Apollo van introduir un disseny que permetia a l’ordinador de la nau espacial avisar si estava saturat i decidir ell mateix en què centrar-se en cada moment. Quan faltaven tres minuts perquè el mòdul Eagle aterrés a la Lluna, es va encendre una alarma a l’ordinador. Què va passar? Aldrin va activar una antena que no era imprescindible per a l’allunatge i l’ordinador rebia més dades de les que podia processar. L’ordinador, però, gràcies al programari de Hamilton, es va centrar en la maniobra d’aterratge i l’Eagle va poder trepitjar la Lluna.

 


Per saber-ne més:

La científica computacional Margaret Hamilton serà investiga doctora “honoris causa” per la UPC | UPC

Entrevista amb l’enginyera Margaret Hamilton, la dona que ens va portar a la Lluna | CCMA

Margaret Hamilton: la dona que va portar l’home a la Lluna | CCMA