Font de la imatge: Os monegros

El districte de Sant Andreu de Barcelona va dedicar el passat 2018 uns jardins a la cooperativista Elisa Garcia Sáez. Es tracta dels jardins situats entre els carrers Pont, Cinca i Segre, al costat de la parròquia de Sant Andreu de Palomar.

La proposta de posar el nom d’Elisa Garcia a aquest espai la van fer la Fundació Roca i Galès, la Xarxa d’Economia Solidària, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació de Cooperatives agràries. D’aquesta manera, la cooperativista torna a tenir un espai públic amb el seu nom, després que li dediquessin un carrer, també a Sant Andreu, l’any 1937. El 1939, però, amb l’arribada del franquisme, es va obligar a recuperar el nom originari.

Elisa Garcia Sáez va néixer el 1916 a Sant Andreu del Palomar. Va ser delegada de la Joventut Cooperativista, creada l’any 1935 a la Cooperativa El Andreuenc, i treballava a la fàbrica tèxtil Fabra i Coats. A més, era militant del sindicat UGT. L’any 1936 quan va esclatar la Guerra Civil va marxar al front d’Aragó com a infermera amb una columna de la CNT. Va morir aquell mateix any a Sariñena a causa de la metralla d’una bomba.

 


Per saber-ne més:

Uns jardins de Sant Andreu podrien portar el nom de la miliciana Elisa Garcia | Betevé

Sant Andreu dedica uns jardins a la cooperativista Elisa Garcia | Ajuntament de Barcelona

El distrito barcelonés de Sant Andreu dedica unos jardines a la cooperativista Elisa Garcia | Europa Press