Mary Lee Woods. Font: Helen Parkinson. Wikimedia Commons

Mary Lee Woods (1924, Birmingham – 2017, Londres) va ser una matemàtica i programadora anglesa, pionera en el món de la programació dels primers ordinadors comercials i una de les primeres dones programadores freelance del món.

Lee Woods va néixer a Birmingham, Anglaterra. Aviat va destacar en matemàtiques i va aconseguir una beca per estudiar aquesta carrera a la Universitat de Birmingham. La Segona Guerra Mundial va interrompre els seus estudis universitaris, ja que va haver d’incorporar-se dos anys a l’Establiment d’Investigació de Telecomunicacions de Malvern, una organització del Regne Unit per a la investigació del radar i la detecció d’infrarojos per a míssils, entre d’altres.

Finalment, es va graduar l’any 1947, i va començar a treballar a l’Observatori de la Commonwealth de Canberra, Austràlia, on classificava estrelles segons les característiques de l’espectre electromagnètic. L’any 1951, va tornar a Anglaterra i va començar a treballar per a l’empresa d’enginyeria elèctrica Ferranti, que s’estava preparant per llançar al mercat l’ordinador Ferranti Mark I, la versió comercial de l’ordinador Manchester Mark I.

Dins la companyia, Lee Woods va formar part de l’equip que va aprendre a codificar programes d’ordinador seguint el manual desenvolupat per Alan Turing, precursor de la informàtica moderna. També va desenvolupar un programa de diagnòstic per localitzar errors que interrompessin el funcionament del sistema i va treballar en programes que per resoldre desenes d’equacions alhora, una qüestió molt demandada durant la carrera espacial.

Després de descobrir que les treballadores de Ferranti cobraven menys que els homes contractats per fer la mateixa feina, va protagonitzar una lluita per la igualtat salarial.

L’any 1955, va tenir el seu primer fill, Tim Berners-Lee, conegut anys després com el pare de la World Wide Web. Així, Lee Woods va decidir dedicar-se a la programació des de casa i es va convertir en una de les primeres programadores freelance del món. Després de dedicar-se a la docència i de treballar per algunes empreses informàtiques, va retirar-se definitivament l’any 1987.


Per a saber-ne més:

Mary Lee Woods, la matemática que se aburrió de clasificar estrelles y se convirtió en pionera de la programación | Mujeres con ciencia

Mary Lee Woods, pionera como mujer y como programadora | Tinkers