membres d'Hypatia

Les nou membres d’Hypatia viatjaran a Utah el 2023. Font: CCMA

Nou científiques catalanes viatjaran l’abril de 2023 a la Mars Desert Research Station, l’estació anàloga de Mart que es troba al desert de Utah, als Estats Units.

Aquesta estació consisteix en una estructura cilíndrica de dos pisos i vuit metres d’alçada que simula les condicions de Mart per tal de dur a terme diverses investigacions, com les alteracions dels ritmes circadiaris o la productivitat alimentària en entorns hostils. Més enllà de les seves investigacions, el grup també té l’objectiu de promoure vocacions científiques entre noies i dones joves.

El grup, format només per dones, està integrat per Mariona Badenas, que actualment està fent el doctorat en Ciències planetàries al Massachussets Institute of Technology (MIT); Carla Conejo, responsable de programes de ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera; Ariadna Farrés, investigadora al Goddard Space Flight Center de la NASA; Laia Ribas, investigadora distingida a l’Institut de Ciències del Mar; Cesca Cufí, enginyera a Airbus; Núria Jar, periodista científica freelance; Anna Bach, responsable de cartera de productes i analista de dades a Scopely; Neus Sabaté, investigadora principal ICREA a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, i Helena Arias, estudiant de Física i Enginyeria Mecànica i Electrònica.

La Tripulació Hypatia, que pren el nom d’Hipàtia d’Alexandria, la matemàtica que va viure entre els segles IV i V i que és considerada la primera científica de la història, veu en el projecte l’oportunitat de mostrar que el talent científic femení abunda a Catalunya i que també és ambiciós. Així, esperen que surtin a la llum moltes més “Hipàties”, dones que, com elles, estiguin disposades a explotar la seva vocació científica.

 


Per a saber-ne més:

Les Hypatia, les 9 científiques catalanes que tenen molt a descobrir i molt a dir | CCMA

Hypatia I vol inspirar les vocacions científiques entre les noies | Onda Cero

Hipàtia d’Alexandria, la primera matemàtica | Dones: indústria, ciència i tecnologia