Marta Macho

Marta Macho. Font: El País

Marta Macho (Bilbao, 1962) és una matemàtica i divulgadora científica espanyola. És professora de Geometria i Topologia a la Universitat del País Basc i editora del projecte digital Mujeres con Ciencia que mostra les fites de les dones en el món de la ciència i la tecnologia.

Macho es va llicenciar en Matemàtiques per la Universitat del País Basc l’any 1985, on va començar la seva carrera com a professora col·laboradora del Departament de Matemàtiques. L’any 1987, va començar a treballar amb el Dr. Gilabert Hector de la Universitat Claude Bernard de Lyon, on va obtenir el doctorat l’any 1996.

Actualment és professora de Geometria i Topologia a la Universitat del País Basc, i imparteix un curs de Topologia algebraica en el màster universitari en Modelització i investigació matemàtica, estadística i computació.

La seva activitat com a divulgadora científica va començar l’any 1999, quan va col·laborar amb l’organització d’un cicle de conferències sobre geometria. Durant la seva trajectòria divulgativa destaca la seva feina per fer visible el paper de les dones en el món científic i tecnològic.

Macho va ser membre de la Comissió de Dones de la Real Societat Matemàtica Espanyola i actualment és membre de la Comissió per a la Igualtat de la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat del País Basc, del Consell de Cooperació de la mateixa universitat, i de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues.

L’any 2014, Macho va impulsar l’espai digital Mujeres con ciencia de la Cátedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc, dedicat a la difusió del paper de les dones a la ciència i la tecnologia, i a donar visibilitat a les seves fites.


Per a saber-ne més:

Mujeres con ciencia | Mujeres con ciencia

Biografía de Marta Macho, matemática española | Mujeres notables