Impulsors del projecte

Glòria Jové Monclús, Roser Miarnau Pomés i Jaume Espinagosa Marsà, impulsors del projecte, davant de Cal Trepat. Font: CCMA

El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega i la Universitat de Lleida (UdL) han iniciat un estudi per documentar el paper de la dona a la fàbrica Trepat durant el segle XX. Aquest estudi finalitzarà amb una creació artística per reivindicar el rol de les dones que portarà el nom “Absència i presència de la dona a Cal Trepat”.

L’estudi es vol centrar en la investigació de l’absència de les dones a la fàbrica, ja que el seu paper indirecte a la fàbrica tenia un pes fonamental pel funcionament de Cal Trepat.

La recerca s’ha fonamentat en el camp de la recerca oral, a través d’entrevistes a esposes, mares i familiars dels treballadors de la fàbrica, la memòria històrica i els treballs de perspectiva de gènere que s’han dut a terme les últimes dues dècades des del Museu Trepat, el Museu Tàrrega Urgell i la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tàrrega.

El projecte està liderat per Glòria Jové Monclús, professora de la Universitat de Lleida, i Roser Miarnau Pomés i Jaume Espinagosa Marsà, del Museu Trepat, i s’emmarca en el projecte educatiu “El museu és una escola” que va néixer l’any 2015 amb l’objectiu d’aconseguir que els museus i els espais d’art i patrimonials es converteixin en un context real d’aprenentatge.

 


Per a saber-ne més:

El Museu Trepat reivindicarà el paper de la dona a Cal Trepat a través d’una creació artística | Lleida.com

Absència i presència de les dones a la fàbrica Cal Trepat de Tàrrega | CCMA

Museu de la mecanització agrària Cal Trepat de Tàrrega | Sistema Territorial del mNACTEC