Retrat de Maria Winkelmann

Retrat de Maria Winkelmann. Font: Mujeres en la historia

Maria Winkelmann (Leipzig, 1670 – Berlín, 1720) va ser una astrònoma alemanya, coneguda actualment com la primera dona en descobrir un cometa. La seva feina sempre va estar a l’ombra, i el seu mèrit mai se li va reconèixer en vida.

Winkelmann va mostrar un interès per l’astronomia des de jove, motiu pel qual es va convertir en estudiant i ajudant de Christopher Arnold, un astrònom autodidacta que treballava a Sommerfeld. Gràcies a Arnold, va conèixer un dels astrònoms més famosos d’Alemanya del segle XVII, Gottfried Kirch, amb qui va acabar casant-se l’any 1692. Així, Winkelmann va deixar l’observatori d’Arnold per continuar la seva formació amb Kirch, amb qui es va traslladar a Berlín. Allà, Kirch va ser nomenat astrònom oficial de l’Acadèmia de les Ciències. Winkelmann no va obtenir cap càrrec oficial a l’Acadèmia pel fet de ser dona, però va decidir convertir-se en l’ajudant del seu marit.

Durant la primera dècada a l’Acadèmia, Winkelmann va dedicar gran part del seu temps a l’estudi dels astres. Va ser llavors quan es va convertir en la primera dona de la història en descobrir un cometa, el C/1702. Oficialment, però, el mèrit va recaure en el seu marit, Kirch, qui no va reconèixer a Winkelmann com l’autèntica descobridora del cometa fins vuit anys després de la fita. Tot i així, Winkelmann no va rebre el reconeixement que mereixia, i, quan va morir Kirch, l’any 1710, se li va tornar a denegar el càrrec a l’Acadèmia. Els anys següents va treballar a l’observatori Krosigk.

Finalment, Winkelmann va morir l’any 1720 sense aconseguir cap reconeixement oficial per la seva carrera i pel descobriment del cometa.

 


Per a saber-ne més:

Maria Winkelmann, la primera mujer que descubrió un cometa | La Vanguardia

Una astrònoma en la sombra, Maria Winkelmann | Mujeres con ciencia