La matemàtica barcelonina Judit Chamorro, premiada per la Unió Europea. Font: Exterior.cat

La investigadora barcelonina Judit Chamorro Servent ha guanyat un premi de recerca de la Unió Europea per un projecte per detectar càncer mitjançant microones.

Chamorro ha rebut el premi pel seu projecte COLONINFO, que “té per objectiu desenvolupar models de generació d’imatges mitjançant microones i software de reconstrucció, per mirar d’obtenir un nou prototip d’ús clínic per detectar càncer“, tal com ella explica en el vídeo amb el qual es va presentar al guardó.

Aquesta tècnica ofereix dades més precises que les tècniques d’imatge habituals, ja que proporciona una visió molt més àmplia, és més econòmica i es podria instal·lar i fer servir fins i tot en una ambulància.

De moment, aquest mètode ja s’ha començat a assajar en càncers de mama i podria aplicar-se a tumors interns, com els de còlon o d’úter. També s’està treballant per passar del prototip del projecte a l’ús clínic.

Chamorro es va formar inicialment com a matemàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona, i no va trigar a explorar l’ús de les matemàtiques per a la generació d’imatges. Posteriorment, també s’ha format en l’àmbit de la bioenginyeria. Actualment, és investigadora de postgrau a la Universitat Pompeu Fabra.

 


Per a saber-ne més:

La catalana Judit Chamorro, premi de la UE per un projecte per detectar càncer amb microones | CCMA

Una investigadora catalana, premi a la recerca d’impacte de la UE per la detecció del càncer amb microones | Nació Digital