Maria Assumpció Català i Poch (Barcelona, 1925 – Barcelona, 2009) va ser una astrònoma, física i matemàtica catalana. Va ser la primera dona en ocupar un càrrec d’astrònoma professional a la universitat espanyola.

Va cursar la Llicenciatura en Ciències, Secció de Matemàtiques, a la Universitat de Barcelona on, l’any 1970, va obtenir també el Doctorat. Va ser la primera dona que va obtenir el Doctorat en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona, amb una tesi doctoral centrada en l’astronomia galàctica, en particular, en l’estudi del moviment de les estrelles del disc de la Via Làctia.

Va treballar com a professora a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Politècnica de Catalunya i a la Universitat de París VI. La seva recerca es va especialitzar en l’evolució de les taques solars, la dinàmica dels sistemes estel·lars i la història de l’astronomia a l’Al-Àndalus. També era representant de l’Estat espanyol a la Unió Astronòmica Internacional dins la Comissió 46 per a l’ensenyament de l’astronomia. Durant 12 anys va ser assessora científica de la Secció d’Astronomia de l’edició espanyola de la revista National Geographic.

Català i Poch va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2009, en reconeixement de la seva tasca científica i de la seva activitat acadèmica a la universitat catalana. L’any 2016, per retre-li homenatge, van batejar amb el seu nom un telescopi ubicat al Centre d’Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic del Montsec, a Àger (Noguera). A Barcelona, des de l’any 2018, un interior d’illa de l’Antiga Esquerra de l’Eixample s’anomena Jardí d’Assumpció Català, on hi ha una placa que l’homenatja.

Maria Assumpció Catala i Poch

Maria Assumpció Catala i Poch | Font: Mujeres Con Ciencia


Per a saber-ne més:

Maria Assumpció Català i Poch | Viquipèdia

Maria Assumpció Català i Poch | Información y Actualidad Astronómica

Maria Assumpció Català i Poch, astrònoma | Mujeres con ciència

Català i Poch, Assumpció | Galeria biogràfica de la ciència i la tècnica catalanes