Aquesta tardor la cooperativa Biciclot ofereix, en el marc del cicle Bicibarris 2015, rutes temàtiques en bicicleta per sis barris de Barcelona amb l’objectiu de recollir i dignificar la memòria de les dones a Barcelona. Les sortides es duran a terme els mesos d’octubre, novembre i desembre i recorreran els barris de l’Eixample, Sant Martí, Ciutat Vella, les Corts i Sant Andreu.

Treballadores de la Companyia de Tramvies, durant la guerra civil. Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Treballadores de la Companyia de Tramvies, durant la guerra civil.
Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Amb aquesta iniciativa Biciclot vol denunciar l’escassa presència femenina al nomenclàtor de la ciutat de Barcelona, i alhora conèixer les dones i les històries que donaren nom a carrers i places dels barris. També vol denunciar la divisió sexual del treball i fer visible el treball reproductiu i les cures a la ciutat, per veure com es feia antigament i com es fa avui dia. Paral·lelament, es proposa fer un reconeixement al paper de les dones en l’àmbit del treball remunerat i en les lluites obreres, perquè massa sovint aquestes protagonistes anònimes han quedat invisibilitzades en l’imaginari col·lectiu sota la figura masculina genèrica de l’obrer. Tampoc oblida la reivindicació del paper de la lluita feminista en el combat per la ciutat, perquè la seva aportació ha sigut determinant per dignificar i guanyar uns barris on s’hi pugui viure.

“A les dones sovint ens costa reconèixer-nos en la història oficial dels barris, perquè aquesta no recull la nostra experiència de ciutat, tant sovint vinculada a les tasques de reproducció social”. Isabel Segura

Biciclot és una cooperativa de treball que té com a principal objectiu la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per una mobilitat sostenible.

Bicibarris és un programa de sortides en bicicleta pels barris de Barcelona que Biciclot i La Ciutat invisible organitzen cada tardor. Es tracta de sortides guiades que apropen a diferents realitats socials, culturals i històriques dels barris segons un eix temàtic que es tria cada any. Són adequades per a fer amb família sempre que tots els membres que vagin pedalant tinguin un domini suficient de la bicicleta per anar en grup amb el suport d’un tècnic. Els itineraris compten amb monitors i mecànics en ruta, servei de lloguer de bicicletes i guies especialitzats.