Publicitat del model “Glory”. Revista Indóptica, 1964. Font: nataliapiernas.com

Publicitat del model d’ulleres “Glory”. Revista Indóptica, 1964.
Font: nataliapiernas.com

L’exposició ‘La INDO de l’Hospitalet: memòria gràfica d’una empresa’ recorda la presència a l’Hospitalet de Llobregat de la històrica firma d’òptica. La mostra ha estat comissariada per Natàlia Piernas i es pot visitar a la Biblioteca Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat fins el 24 de març.

La història d’INDO comença el 1937 quan, a causa de la Guerra Civil, els tres germans Cottet, que tenien un establiment d’òptica al Portal de l’Àngel de Barcelona, van marxar a Sevilla i hi van posar en marxa una petita empresa: Industria Nacional de Óptica, la futura Indo. El 1943 comença el trasllat de la INDO del carrer Blesa, al barri del Poble Sec de Barcelona, als terrenys de l’Hospitalet. Líder del sector durant el segle XX, als anys 1940 ja exportava a diferents països.

Les reivindicacions obreres van fer-se presents, entre les quals destaquen la lluita per assolir l’equiparació salarial, atès que els homes cobraven un 20% més que les dones. El cas va portar l’empresa als tribunals, que el 1977 van donar la raó a les demandants. Aquestes encara recorden el clima de tensió que es va viure entre els treballadors, alguns dels quals les van acusar de voler enfonsar l’empresa.

Fotografia: Natalia Piernas

Fotografia: Natalia Piernas

Els més de 60 anys de permanència d’INDO a la ciutat van deixar una forta empremta en l’imaginari hospitalenc i, molt especialment en el dels antics treballadors i treballadores de l’empresa.