Florence Lawrence l’any 1908. Font: Wisconsin Center for Film and Theater Research

Florence Lawrence (1886, Canadà – 1938, Estats Units) va ser una cèlebre actriu i la responsable de la invenció dels primers indicadors mecànics de direcció en automòbils.

Lawrence va créixer actuant a la companyia de teatre de la seva mare, la Lawrence Dramatic Company, i no va anar a l’escola fins als dotze anys. Va començar la seva carrera en cinema mut quan va acabar els estudis, i el 1907 ja va intervenir en 38 rodatges.

Amb prop de 25 anys, Lawrence tenia una petita fortuna fruit de la seva feina com a actriu, i un dels primers béns que va decidir adquirir va ser un automòbil. En aquella època, tenir un cotxe era una extravagància econòmica, però en el seu cas també era una extravagància social, ja que era inusual que una dona s’hi interessés i en conduís un.

Precisament la seva experiència amb el vehicle la va portar a creure que era necessari augmentar-ne les mesures de seguretat, i per això, l’any 1914, va inventar uns mecanismes per indicar les maniobres als cotxes que tenia al darrere. Quan el conductor es disposava a girar, només li calia prémer un botó, que accionava una lleva situada al para-xocs i aixecava una bandereta per assenyalar la direcció del gir. Més endavant, també va dissenyar i construir un dispositiu que s’activava quan el conductor frenava i mostrava un petit cartell de “stop”.

Com que no va patentar cap dels dos invents, aviat la indústria automobilística els va copiar i se’n va apropiar. Els intermitents lumínics tal com es coneixen avui dia, però, no van proliferar fins a principis dels anys 50.


Per a saber-ne més:

La actriz que invento el intermitente, Florence Lawrence (1886-1938) | Mujeres en la Historia

Vida, pasión y muerte de Florence Lawrence, la actriz precursora de los intermitentes en los coches | Motorpasión