Cartell del documental Picture a Scientist. Font: pictureascientist.com

L’any 2020 es va estrenar el documental Picture a Scientist. Pràcticament amb un imperatiu, el títol de la producció anima l’espectador a imaginar-se algú que es dedica a la ciència. Pot ser que la bata blanca sigui un denominador comú en la majoria de casos, però… la vesteix un home o una dona?

Segons dades que aporta el film, si es demanés a un grup de primària que dibuixessin aquesta persona, la proporció entre homes i dones científics estaria aproximadament igualada. Si el mateix exercici es demanés, però, en una aula d’institut dels Estats Units, la majoria d’adolescents pensaria en un home. Aquest canvi o evolució es deu al fet que, malgrat l’augment de la presència i la representació de dones científiques tant als mitjans com en recerca, a mesura que es fan grans, els infants i adolescents veuen que la majoria d’investigadors que coneixen són homes, ja que encara són la gran majoria en aquest àmbit.

Picture a Scientist mostra i reivindica amb dades i testimonis que la percepció d’igualtat de la dona en el camp de les STEM és tan sols això, una percepció, i que està equivocada, i que cal exigir la responsabilitat de ser rigorós i informar-se abans de parlar i avaluar aquesta situació. Així doncs, partint de la idea de parlar amb propietat i tenir una base fundada, el documental tracta les discriminacions i dificultats pròpies de la barrera de gènere a què científiques de tot el món s’enfronten cada dia mitjançant dades i els testimonis de  tres científiques avui dia molt reputades que han hagut de superar molts obstacles al llarg de les seves carreres.

Les tres científiques protagonistes són: Nancy Hopkins, doctora en Biologia molecular i professora del Massachusetts Insitute of Technology (MIT); Raychelle Burks, comunicadora, doctora i professora de Química a la Saint Edward’s University d’Austin, i Jane Willenbring, doctora i professora de Geologia a la Scripps Institution of Oceanography. Entre totes van teixint un relat que permet demostrar que l’assetjament sexual és tan sols la punta visible de l’iceberg de tots els problemes a què s’enfronten les dones que escullen el camí de la recerca científica, i posen sobre la taula altres aspectes ocults de la discriminació, que van des de tenir menys espai assignat als laboratoris, fins a tenir menys credibilitat o ser excloses i passades per alt.

Picture a Scientist aborda un tema d’actualitat i importància, i ja se n’han fet visionats a universitats i centres punters en recerca de tot el món, com Harvard, el Mac Planck Institute o la NASA. Actualment està disponible i es pot veure a la plataforma Netflix.

Picture a Scientist – trailer from Wicked Delicate Films on Vimeo.


Per a saber-ne més:

Picture a Scientist | pictureascientist.com

Review of the Picture a Scientist Documentary | ACS Publications