Aglaonice, la primera astrònoma d’Europa

Aglaonice, la primera astrònoma d’Europa. Font: Wikipedia

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta l’exposició “(In)visibles i (O)cultes”, un recorregut per la vida de 24 dones científiques des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per tots els continents.

La mostra, que es pot visitar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona a partir del 15 de maig de 2021, vol col·laborar en posar fi a la visió del món centrada en el punt de vista masculí, i en visibilitzar a totes les dones científiques esborrades, silenciades o diluïdes al llarg de la història.

Explica la història de dones com Aglaonice, la primera astrònoma d’Europa; Maria la Jueva, considerada la primera inventora d’occident; Lise Meitner, que va tenir un paper clau en el descobriment i explicació de la fissió nuclear i única dona que té un element de la taula periòdica amb el seu nom, o Tapputi Belatekallim, la primera química de la història.

Totes les dones que apareixen a l’exposició són pioneres en el camp de la ciència. Algunes van ser reconegudes i admirades en la seva època, però esborrades de la història amb el pas del temps, i moltes altres han estat històricament minimitzades. Així doncs, l’exposició “(In)visibles i (O)cultes” pretén recuperar la visibilitat i la veu d’aquestes dones gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere.


Per a saber-ne més:

(In)visibles i (O)cultes | Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Lise Meitner | Dones: indústria, ciència i tecnologia

(In)visibles i (O)cultes | Núvol