Carme Torras i un robot amb intel·ligència artificial

Carme Torras. Font: Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC

Carme Torras Genís (Barcelona, 1956) és una matemàtica, novel·lista i professora catalana. És experta en intel·ligència artificial i robòtica i compagina l’escriptura literària amb la investigació científica.

Torras va estudiar Matemàtiques a la Universitat de Barcelona i Ciències de la Computació a la Universitat de Massachusetts Amherst. L’any 1981 va decidir viatjar fins a Massachusetts per conèixer i estudiar amb l’informàtic i neurocientífic Michael Arbib, autor del llibre Brains, Machines and Mathematics, obra que va colpir Torras. Allà es va dedicar a investigar la implementació de models neuronals a dispositius amb intel·ligència artificial i la seva principal aportació va ser una anàlisi de la roboètica, és a dir, dels aspectes morals que intervenen durant la creació de maquinària amb autonomia.

Quan va tornar a Catalunya, Torras es va centrar en el camp de la robòtica, especialment en l’aprenentatge automàtic implementat en robots. Actualment, dirigeix un grup d’investigació que estudia els anomenats robots assistencials, que permeten ajudar persones amb problemes de mobilitat. També imparteix docència a la Universitat Politècnica de Catalunya i duu a terme tasques d’investigació científica a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial. Torras també és membre de diverses associacions com la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona o la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia.

 


Per a saber-ne més:

Carme Torras Genís | Las científicas cuentan

Robots dissenyats per plegar la roba | CCMA

Carme Torras: “La ciencia ficción avanza el futuro” | La Vanguardia