Patent 3995 pel Telescopi Submarí i làmpada. Font: United States Patent and Trademark Office

Sarah Mather (1796-1868, Brooklyn, Estats Units) va ser una inventora estatunidenca que va passar a la història per patentar el primer telescopi submarí.

Fins al moment de la invenció de Mather, s’havien utilitzat aquascopis o batiscopis, uns dispositius senzills de visió subaquàtica eficaços però amb un camp visual reduït i una visibilitat menor i totalment subjecta a la col·locació de l’instrument i a la nitidesa de l’aigua. Per aquest motiu, quan Mather va presentar al món, l’any 1845, el seu antecessor del periscopi, va suposar un abans i un després per al món naval.

Quan el va concebre, Mather el va descriure com “un tub amb una làmpada unida a un dels extrems” que, juntament amb un conjunt de prismes i elements que reflectien la llum, havien de servir per examinar els cascos dels vaixells, veure objectes sota l’aigua, i assistir en la pesca i la retirada de roques per netejar canals. Finalment, però, se li va acabar donant un ús sobretot militar a base de sofisticar-ne el disseny: les versions posteriors van permetre calcular la distància dels objectes observats i les seves dimensions, de manera que van ser incorporats en submarins i van esdevenir molt útils per a les guerres dels darrers segles.

Se sap que, posteriorment a 1845, Mather va millorar el seu telescopi mitjançant un sistema que impedia que la làmpada es trenqués per la pressió. Malgrat la importància de la seva feina, hi ha poques dades sobre la seva vida i la seva carrera, a banda d’informació relacionada amb el seu invent.

Mather va ser una de les poques dones, 14 en total, que durant la dècada de 1840 van obtenir una patent al seu nom als Estats Units, i destaca entre elles pel fet d’haver-se aventurat en el camp de la tecnologia quan la majoria de les altres patents estaven relacionades amb la moda i la cuina.


Per a saber-ne més:

Sarah Mather, lo oculto a la vista | Va de barcos

Sarah Mather, inventora del telescopio submarino | Montesteam

Sarah Mather, la desconocida inventora del periscopio | Ciencia para llevar