Sara Berenguer. Font: Wikimedia Commons

Sara Berenguer (Barcelona, 1919 – Montadin, 2010) va ser una militant anarcosindicalista i feminista catalana. Va estudiar a l’escola fins als 12 anys, quan va començar a treballar a una carnisseria d’on va ser despatxada per rebel·lar-se en contra de l’explotació i el masclisme que patia. Després va treballar de costurera a una fàbrica i va continuar sent-ho pel seu compte fins a l’esclat de la Guerra Civil espanyola, l’any 1936.

Amb només 16 anys, Berenguer va començar a participar en el Comitè revolucionari del barri de les Corts. Paral·lelament, va tenir càrrecs de responsabilitat al comitè local de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries i al secretariat de l’Ateneu Llibertari. on va exercir de mestra.

L’any 1937, va defensar el Casal de dones obreres dirigit per Amparo Poch durant els Fets de maig, i va ser nomenada membre del comitè central de la Solidaritat Internacional Antifeixista.

L’any següent es va unir a l’organització Mujeres Libres, amb l’objectiu d’educar socialment i culturalment les dones perquè es poguessin construir i defensar com a persones lliures i conscients.

Després de finalitzar la Guerra Civil, va entrar a formar part de la CNT, on va fer d’enllaç amb la Resistència francesa. Finalment, es va exiliar a França, on va seguir amb el seu treball a la CNT.


Per a saber-ne més:

Sara Berenguer, la lucha de una mujer antifascista | El País

Sara Berenguer, la lucha por los derechos de la mujer obrera en 1936 | Diario Feminista