Radia Perlman. Font: Wikimedia commons.

Radia Perlman, nascuda l’any 1951 a Virgínia, Estats Units, és una enginyera de xarxes i experta en ciberseguretat. És coneguda com la “Mare d’Internet” per la creació del Protocol Spanning-Tree (STP), que permet que puguem navegar sense problemes per Internet.

Perlman va néixer a una família d’enginyers: el seu pare treballava en un radar i la seva mare era programadora, ambdós pel govern d’Estats Units. Des de petita es va interessar per les matemàtiques i la ciència, i quan va aprendre a programar va considerar estudiar alguna carrera relacionada amb els ordinadors. Perlman es va graduar en Matemàtiques i va obtenir un Doctorat en Ciències de la computació pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) l’any 1988.

Perlman va desenvolupar TORTIS, una versió per a nens del llenguatge de programació educatiu per a robòtica anomenat LOGO. Gràcies a aquesta adaptació, Perlman és considerada una pionera en l’ensenyança de programació per a nens petits.

Un cop graduada, Perlman es va unir a un grup del MIT de l’empresa BBN Technologies per desenvolupar la seva tesi doctoral. Allà, es va començar a involucrar en el disseny de protocols de xarxa.

Al voltant de 1980, va entrar a treballar a l’empresa Digital Equipment Corporation, on va desenvolupar el projecte que li va donar la fama: la creació del Protocol Spanning Tree (STP). Abans que existís la web, els dispositius només podien connectar-se a una xarxa local anomenada ethernet. Tampoc existia un protocol que fes possible que una ethernet es connectés amb un altra sense arribar al col·lapse per excés de dades. Això, és justament el que permet el protocol STP.

L’any 1993, Perlman va deixar Digital Equipment Corporation per entrar a treballar a Novell, una de les empreses tecnològiques de moda de principis dels anys 90. Quatre anys més tard, es va unir a Sun Microsystems, on es va especialitzar en protocols de xarxes i ciberseguretat.

Actualment, treballa a l’empresa DELL EMC, on ha creat el protocol TRILL per corregir alguns errors del protocol STP, i participa en diversos projectes amb l’objectiu de fer la xarxa més segura pels internautes. També és professora al MIT, a Harvard i a la Washington University.


Per a saber-ne més:

Radia Perlman, la poetisa de las redes | Exevi

Radia Perlman: programación y comunicación | Atraccionweb

Radia Perlman | Internet Hall of Fame