Retrat de Nancy M. Johnson

Retrat de Nancy M. Donaldson Johnson | Font: Wikipedia

Nancy Maria Donaldson Johnson (1794 – 1890) va ser una inventora estatunidenca que va desenvolupar la primera màquina de fer gelats (geladora) d’accionament manual.

L’any 1843, Nancy Donaldson Johnson va patentar una batedora manual per fer gelats. El seu objectiu era que es poguessin fer gelats reduint-ne el temps d’elaboració. La màquina tenia una manovella amb dues espàtules que tenien uns petits forats. En girar la manovella, el gelat es podia batre d’una manera més homogènia. Gràcies a les espàtules també s’aconseguia que s’eliminessin els petits cristalls de gel que quedaven a les parets del recipient. La geladora contenia un recipient extern amb una barreja de sal i gel triturat. Això feia que es fongués el gel i baixava la temperatura de la solució per sota del punt de congelació. Conseqüentment, s’extreia energia tèrmica del gelat i el congelava. En cas que se separés l’interior d’aquest recipient, hi havia la possibilitat de barrejar dos sabors de gelat fent-los al mateix temps.

Nancy Donaldson Johnson va rebre un total de 1.500 dòlars per la patent de la màquina, però malgrat l’èxit que va tenir, va vendre els drets a William Young per 200 dòlars, que va millorar i comercialitzar la màquina com “el congelador de gelats Johnson Patent”.

Johnson va aconseguir simplificar el procés d’elaboració del gelat, fet que en va abaratir el cost de producció per a les gelateries i va permetre l’accés generalitzat a aquest producte.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) té una gelatera d’aquest tipus que data de l’últim quart del segle XIX.


Per a saber-ne més:

Nancy Maria Donaldson Johnson | Wikipedia

Ice Cream History | What’s Cooking America

Inventos vascos contra el calor: las heladeras | El Correo

Nancy Johnson – Inventor of the Ice Cream Freezer | Inventricity

Geladora | Viquipèdia