Melitta Bentz

Melitta Bentz. Font: Wikimedia Commons

Amalie Auguste Melitta Bentz (1873, Dresden, Alemanya – 1950, Holzhausen, Alemanya) va ser una inventora i empresària alemanya coneguda per dissenyar el filtre de cafè.

A principis del segle XX ja era habitual beure cafè a les llars. Aquest cafè, però, era amarg i estava ple de grumolls. Bentz, cansada de beure aquest tipus de cafè, va decidir provar de millorar el procés de filtratge. Així, després de provar amb diversos materials, va optar per utilitzar un paper assecant, que utilitzaven els seus fills a l’escola, i una llauna de llautó. Bentz acabava d’inventar els filtres de cafè.

L’any 1908, Bentz va registrar el seu invent a l’oficina de patents alemanya i, a finals d’aquell mateix any, va obrir una petita fàbrica per produir els filtres. L’empresa va agafar embranzida l’any següent, quan Bentz va presentar el producte a la Fira Comercial de Leipzig amb una gran acollida. L’any 1929, la demanda del negoci era tan elevada que Bentz va traslladar la producció a una nova fàbrica més gran, a Minden.

Bentz, preocupada per les condicions laborals dels treballadors de la seva fàbrica, va implementar algunes millores com la paga extra de Nadal, la reducció de la setmana laboral a cinc dies o les tres setmanes de vacances. L’any 1938, va fundar el Melitta Aid, una fundació d’ajuda social pels treballadors.

La fàbrica de Bentz, localitzada a Minden, continua funcionant encara avui i la cafetera Melitta ha esdevingut el nom genèric per designar un tipus de cafetera de filtre.


Per a saber-ne més:

Melitta Bentz, la mujer a la que le debemos los filtros de cafè | The New York Times

Melitta Bentz y la gran revolución del café de filtro | Revista Fórum Café