Mary Sherman

Mary Sherman. Font: Women you should know

Mary Sherman (1921, Dakota del Nord, Estats Units – 2004) va ser una científica nord-americana responsable de la invenció del combustible Hydyne, que va permetre el llançament a l’espai del primer satèl·lit dels Estats Units.

L’any 1939, Sherman es va matricular a la Universitat Estatal de Minot per estudiar la carrera de Química, però l’esclat de la Segona Guerra Mundial va provocar que algunes dones entressin a treballar a les fàbriques del país. Així doncs, Sherman va deixar els estudis per començar a treballar a la fàbrica Plum Brook Ordnance Works, una de les companyies encarregades de la producció de munició per a la guerra. Allà, Sherman es va encarregar de la producció de bombes amb base de substàncies explosives, com el TNT.

En finalitzar la guerra, Sherman es va presentar a una feina a la North American Aviation, una reconeguda empresa de fabricació d’avions. Tot i no comptar amb una titulació, la seva experiència com a dissenyadora d’explosius li va permetre aconseguir la feina i passar a formar part de la Divisió Rocketdyne, que tenia l’objectiu de calcular el rendiment dels motors de propulsió interna.

Sherman va formar part d’un equip d’investigació que pretenia aconseguir que els coets poguessin sobrepassar l’atmosfera terrestre, investigació que durant anys es va desenvolupar de forma secreta als laboratoris de la companyia.

L’arribada a l’espai per part de la Unió Soviètica, l’any 1957, en plena carrera espacial amb els Estats Units, va pressionar el projecte de Mary Sherman, que es va començar a centrar en les qualitats del gas propulsor dels coets. La seva recerca va donar lloc a un nou propulsor, un combustible líquid anomenat Hydyne. Aquest va ser el combustible utilitzat l’any 1958 en el primer llançament a l’espai del satèl·lit Explorer I, que va romandre a l’espai fins l’any 1970.

Sherman va seguir treballant a la companyia la major part de la seva vida, però les seves fites no es van fer públiques fins l’any 2004, poc després de la seva mort.

 


Per a saber-ne més:

Mary Sherman Morgan, ingeniera de cohetes espaciales | Mujeres con Ciencia

Mary Sherman Morgan, la primera científica de cohetes | Nobbot