Maria Josep Colomer. Font: Enciclopèdia.cat

Maria Josep Colomer, més coneguda com a Mari Pepa Colomer (Barcelona, 31 de març de 1913 – Surrey, Anglaterra, 25 de maig de 2004), va ser la primera aviadora catalana i la tercera d’Espanya.

El seu pare era Josep Colomer, un fabricant tèxtil i amic personal de Picasso, que volia que la seva filla estudiés a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. Amb el suport del seu pare, Colomer va convèncer el rector Josep Canudas, màxim responsable de l’aeròdrom Canudas, i es va convertir en la primera alumna dels cursos d’aviació. El 19 de gener de 1931 Maria Josep Colomer va obtenir la llicència de pilot amb tan sols 18 anys, fet que la va fer aparèixer a la portada del diari La Vanguardia

Uns mesos després d’aconseguir el títol bàsic, es va apuntar a un curs de pilot comercial, i així va començar a realitzar algunes feines com a aviadora, com llençar propaganda a les platges o transportar mercaderies. A més, també va participar a diversos concursos de pilots amateurs per demostrar que estava al mateix nivell que els homes.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, Colomer va ser reclutada per la Generalitat de Catalunya i va realitzar tasques molt diverses, des de propaganda i entrenament de pilots de combat al transport de ferits de guerra.

En finalitzar la guerra, es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc. Finalment, es van traslladar a Anglaterra, on mai més va tornar a pilotar un avió.


Per a saber-ne més:

Mari Pepa Colomer | Interactius del diari Ara

Maria Antònia Simó i Andreu i Mari Pepa Colomer i Luque: dues amigues pioneres en l’alpinisme i l’aviació catalans | Pere Ribalta i Puig