Durant la Segona Guerra Mundial, milers de dones del Regne Unit es van allistar per contribuir als esforços de la guerra. Moltes d’elles van acabar a Bletchley Park, també coneguda com Station X, una mansió del servei d’intel·ligència britànic a 80 km de la ciutat de Londres dedicada a interceptar i desxifrar codis nazis.

Es calcula que prop de 8.000 dones van treballar a les instal·lacions de Bletchley Park, un 75% del total del personal. Algunes eren joves que just havien acabat els seus estudis universitaris en camps com les matemàtiques o la lingüística, i d’altres venien del Women’s Royal Naval Service (se les coneixia com a wrens), una branca de l’armada reial formada exclusivament per dones que desenvolupaven tasques molt variades: cuineres, telegrafistes, operadores de radar, analistes d’armament, electricistes, mecàniques, administratives…

Durant jornades de fins a 16 hores i setmanes de sis dies laborables, la seva tasca principal va ser la d’operar les computadores Bombe i Colossus, que el matemàtic anglès Alan Turing havia dissenyat per desxifrar les màquines Enigma que encriptaven les comunicacions de les potències de l’Eix. Finalment, ho van aconseguir, i es calcula que van escurçar entre dos i quatre anys el gran conflicte bèl·lic, precipitant la caiguda de Hitler després del desembarcament de Normandia. La tasca de totes les treballadores Bletchley Park va ser vital, però quatre d’elles van destacar especialment:

Mavis Batey. Era lingüista i especialista en la llengua alemanya. Va formar part de l’equip del matemàtic Dillwyn Knox i va ser de les primeres en descobrir una bretxa en les codificacions de les màquines Enigma. Quan analitzava les codificacions de l’armada italiana, va adonar-se que cap codi podia contenir la lletra original i, després de treballar sobre aquesta premissa, va fer possible que es desxifrés l’estratègia que l’Eix volia seguir per atacar un comboi anglès a la Batalla del Cap de Matapan, la qual van poder guanyar els Aliats.

Margaret Rock. Va ser una de les poques matemàtiques que va treballar a Bletchley Park, i l’any 1940 va començar a treballar per al desxifrador Dillwyn Knox, en el mateix grup de treball que Batey. Malgrat estar molt ben considerada per part del seu cap i obtenir uns excel·lents rendiment i resultats, mai va poder cobrar i treballar oficialment com a criptoanalista per la seva condició de dona. El seu grup de treball va ser responsable de descodificar l’Enigma de la intel·ligència militar alemanya, i va ser qui, enviant estratègicament comunicats falsos, va fer creure als nazis que el desembarcament es produiria al Pas de Calais enlloc de a Normandia.

Jane Fawcett. Va formar part de les Debs of Bletchley Park, el grup de dones reclutades pertanyents a les classes altes, i va ser la responsable de desxifrar un missatge en relació a la posició exacta del Bismarck, un gran i important vaixell de guerra alemany. Amb aquesta informació, les tropes aliades van poder-lo enfonsar el 27 de maig de 1941. Va ser la primera victòria significativa de les descodificadores i es va demostrar la utilitat del projecte.

Joan Clarke. Va ser una matemàtica que va treballar a Bletchley Park sota la direcció d’Alan Turing, i va ser l’única dona practicant del Banburismus, un procés cripto-analític desenvolupat pel matemàtic que reduïa la necessitat de les computadores Bombe utilitzades per desxifrar els missatges. Com Margaret Rock, malgrat ser criptoanalista de ple dret com els seus companys masculins, va haver-se de conformar amb que la nomenessin lingüista per cobrar el màxim possible establert per a una dona, fins i tot quan va esdevenir cap adjunta de l’equip l’any 1944.

Altres noms rellevants de Bletchley Park també van ser els d’Ann Mitchell, Jean Valentine o Betty Web. Elles i totes les dones de Bletchley Park van haver de treballar sota condicions de molta pressió, i d’encara més secretisme, obligant-les a portar una doble vida i a mantenir-se en silenci fins la dècada de 1970, moment en què es va desclassificar tota la informació sobre la tasca feta a les instal·lacions. De totes maneres, malgrat ja no ser un secret d’estat, la seva història i el seu rol decisiu a la Segona Guerra Mundial amb prou feines són coneguts i posats en valor.


Per a saber-ne més:

Bletchley Park: las mujeres que contribuyeron a descifrar el enigma | Universidad Internacional de Valencia

Desentrañando a Mavis Lilian Batey | Mujeres con Ciencia

Joan Clarke, la mujer que descifró el enigma alemán en la Segunda Guerra Mundial | BBC

Jane Fawcett | EcuRed

Margaret Rock, entre las grandes olvidadas de Bletchley Park |Mujeres Con Ciencia