El primer episodi del pòdcast “Engranatges. Industrialització i societat” porta per títol “La dona a la fàbrica” i tracta sobre el paper de les dones al món industrial de Catalunya. La mà d’obra femenina va tenir un paper cabdal en la industrialització catalana, un paper que sovint ha estat silenciat. El capítol dona veu a les aportacions de les dones treballadores i s’endinsa en les feines i les lluites de totes elles.
Les dones van començar a treballar en fàbriques a partir de la Revolució Industrial, a mitjans del segle XIX a Catalunya, amb l’augment de presència de fàbriques arreu del territori. On hi havia més presència de dones era a la indústria tèxtil. S’ocupaven de la filatura, el procés previ de la fabricació de la tela. Mantenien una situació de discriminació respecte els homes, ja que continuaven assumint les tasques de la llar, rebien menys sou i estaven exposades a treballs arriscats, fet que provocava més accidents laborals.
Les dones que van accedir al món laboral en democràcia van gaudir d’igualtat davant la llei per tal d’accedir a qualsevol carrera, ofici o professió. Això va ser gràcies a totes les dones obreres que van treballar i lluitar durant molt temps pels seus drets laborals. Malgrat tots aquests anys de lluita, encara existeixen discriminacions i desigualtats de gènere en l’entorn laboral.
El pòdcast “Engranatges”, que forma part del projecte Canal MNACTEC del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, tracta l’impacte social que van comportar els avenços tecnològics i científics lligats a la industrialització.